BAHAYA AIR TERCEMAR MENGUNDANG MAUT KEPADA MANUSIA

Pernahkah anda mendengar pepatah mengatakan “Air adalah Nadi Kehidupan”. Ya, tepat sekali. Sekiranya kita menyingkap sejarah peradaban manusia, kebanyakan penempatan mereka berada di tepi sungai dan pantai di mana mudah untuk mereka mendapatkan bekalan air. Manusia memerlukan air untuk meneruskan kehidupan dan menjalankan aktiviti harian. Air digunakan untuk minum, mencuci,memasak, membersihkan diri, dan sebagainya. Namun begitu, adakah air yang digunakan kini selamat, benar-benar bersih dan selamat?

Tahukah Anda Air Sungai dan Bekalan Air ke Rumah Semakin Tercemar di Malaysia? Sedar atau tidak, bekalan dan sumber air di sekeliling kita sudah banyak yang tercemar. Hal ini sekaligus menjejaskan kualiti air yang disalurkan terus ke rumah kita. Bahan-bahan cemar ini tidak dapat dilihat atau dirasa, tetapi mampu mendatangkan pelbagai risiko kesihatan yang serius seperti kanser  untuk jangka masa panjang. Antara bahan tercemar yang mungkin berada di dalam air paip rumah kita adalah baja, sisa pembuangan industry, pembuangan sampah, bangkai, bahan kimia,bahan organic seperti benzena dan clorin, racun serangga dan sebagainya. Selain itu terdapat juga logam berat seperti arsenic, plumbum dan merkuri, bahan radioaktif malahan najis dan mayat antara pencemaran yang mengiringi air di dalam paip. Ia belum lagi ditambah dengan pencemaran dari kotoran seperti karat, pasir, lumpur, lumut, lendir dan unsur lain yang ada pada rangkaian paip yang membawa ke rumah kita.

Persoalannya… SANGGUPKAH KITA menggunakan air yang telah dicemari dengan pelbagai sisa bahan buangan untuk memasak bagi keluarga anda dan juga memberi air untuk diminum seisi keluarga anda ?

TAHUKAH ANDA, walaupun air telah dirawat dengan Klorin di loji air, banyak lagi unsur-unsur cemar yang terdapat di dalam air paip yang masih tertinggal dan boleh memudaratkan kesihatan ? Kita semua maklum bahawa klorin adalah bahan utama yang digunakan untuk merawat air tercemar. Namun begitu, klorin juga merupakan punca berlakunya kanser dalam jangka masa panjang. Mari kita lihat kesan unsur-unsur yang ada di dalam air ke atas tubuh kita.


Oleh itu,percayakah bila saya katakan bahawa KITA DAN KELUARGA KINI DALAM BAHAYA kerana kesan pencemaran alam sekitar ini juga mengakibatkan hampir semua makanan dan minuman di rumah kita turut tercemar.